Uri Shulevitz
Uri Shulevitz ble født i Warszawa, Polen, i 1935. Han begynte å tegne da han var tre år gammel, og i motsetning til mange barn sluttet han aldri med det. Angrepene på Warszawa pågikk da Uri Shulevitz var fire år gammel. Han husker godt hvordan offentlige tjenester stoppet opp, gater gav etter, bygninger brant, og en bombe falt inn i trapperommet i leiegården hans en dag mens han var hjemme.

I 1939 flyktet familien Shulevitz fra Warzsawa, og i åtte år var de på vandring før de til slutt endte i Paris i 1947. Uri fikk sans for franske tegneserier, og snart laget han og en venn sine egne, der Uri tegnet bildene. Da han var tretten år vant han førsteprisen på skolens tegnekonkurranse, i Paris’ 20. distrikt.
Uri Shulevitz flyttet til Israel med foreldrene sine og en lillebror i 1949. I to år hadde han forskjellige jobber. Han var lærling i en stempelbutikk, snekker og skrev ut hundetillatelser på rådhuset i Tel Aviv. Fra 1952 til 1956 studerte han ved lærerakademiet i Tel Aviv, der han tok emner som litteratur, anatomi og biologi. Han var samtidig privatelev hos maleren Yehezkel Streichman og studerte ved kunstakademiet i Tel Aviv.  Som femtenåring var han den yngste som stilte ut på en fellesutstilling ved Tel Aviv Museum.

Etter militærtjeneste begynte han som frilanser og var tjuefire år da han kom til New York. Her studerte han ved Brooklyn Museum Art School og illustrerte for et forlag som ga ut hebraiske bøker for barn. Hans første bok var The Moon in My Room, utgitt i 1963.

Siden da har Uri illustrert mer enn trettifem bøker, tolv av dem har han også skrevet. Mellom hans uforlignelige bøker finner vi The Fool of the World and the Flying Ship av Arthur Ransome, 1969, som han ble tildelt The Caldecott Medal for "den mest fremragende amerikanske billedboken for barn”; The Treasure, en Caldecott Honor Book; Rain Rain Rivers; Dawn; Toddlecreek Post Office; og The Secret Room. Snow, 1998, ble også tildelt prisen The Caldecott Honor.

Uri's The Golden Goose er hans egen gjenfortelling av det gamle eventyret; "Brødrene Grimms komiske eventyr handler om en enfoldig gutt som blir hakket på av sin familie, men som blir rikt belønnet for sin godhet.

Uri Shulevitz bor i Greenwich Village i New York City, USA.<<Tilbake